Ugens ord!

Her kan du, hver fredag, se forstander Anna-Mette Bondes ord, om ugen der gik.

Uge 26

Sidste ugebrev før sommerferien

Et forrygende skoleår er ved at nå sin afslutning.

De seneste uger har været præget af fester og afsked med skolens 3. års elever. Da eleverne gik på ferie sidste fredag var det med en god fornemmelse af, de var blevet behørigt fejret og taget afsked med.

Det har været et begivenhedsrigt år med mange spændende udfordringer og positive forandringer.

Det mest positive er, at skolen nu igen er samlet på en adresse. Det har givet mulighed for bedre udnyttelse af skolens ressourcer og styrkelse af samarbejdet mellem skolens ansatte.

Allerede nu, ved afslutningen af dette skoleår, kan vi allerede se frem mod mange nye spændende projekter, der ligger i støbeskeen til skoleåret 2019/2020.

Men nu skal vi holde sommerferie og Knudmosen vil ønske alle god ferie og på gensyn næste skoleår.

De bedste hilsner

Mette Bonde

Forstander

 

Uge 22

Uge 22 bliver en kort uge som på de fleste arbejdspladser. Trods en arbejdsuge på kun tre dage, skal der nås en masse, da nedtælling til sommerferien er begyndt. Vi er midt i skoleårets travleste periode, hvor elever på 3. år af STU, skal gøre helt klar til det næste skridt.

På trods af en forholdsvis lille afgangsårgang har skolen aldrig haft så mange elever, der er sikret beskæftigelse efter sommerferien, som i år.

Det giver et vink om, at alle de beskæftigelsesrettede indsatser, der har haft 1. prioritet dette skoleår, har været en god investering.

Oveni den normale travlhed kom valg til Europa-Parlamentet og Folketinget. Her har vi, som uddannelsesinstitution, en pligt til at give eleverne et indblik i det brogede politiske univers, således de er bedre klædt på, når de skal afgive deres stemme.

Tidligt i morges havde personalet på skolen besøg af folketingsmedlem Mogens Jensen, da en af Knudmosens medarbejdere havde vundet en konkurrence og præmien var onsdagssnegle med Mogens Jensen.

Det var en hyggelig start på Kr. Himmelfartsferien.

 

Jeg vil hermed ønske alle nogle dejlige fridage.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 21

Knudmosen har lige lagt sidste hånd på evalueringen af årets markedsdag. For det første var der det smukkeste solskinsvejr, hvilket sikrer succeskriteriet for et udendørs arrangement.

Vi kunne konstatere rekordstort besøgstal alene ud fra omsætningen i madboden. Det varme sommervejr gjorde softice boden populær, og her var der en konstant kø. Der var besøgende hele dagen, hvilket bidrog til en god hyggelig atmosfære både formiddag og eftermiddag.

Bandet er altid en succes, som i år, hvor det var udvidet med et potpourri med Kim Larsen og andre kendte numre.

Næste store begivenhed er gallafesten d. 7. juni, hvor der er gammel elevfest efterfølgende.

 

God weekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 19

Fra mandag uge 19 var skolen igen fuldtallig på elever og personale. Alle er sikker hjemkommet fra studieture.

Den seneste studieture gik til Berlin, og det var, som de øvrige ture, en rigtig god oplevelse fra elever og undervisere.

Den første studieture gik til Østrig, hvor eleverne skulle udfordres på ski.

Turen var finansieret af en fond, hvor bl.a. Claus Egeholm sidder i bestyrelsen. Claus havde for år tilbage en af skolens elever i praktik. Dette blev en stor succes, og Claus fik sympati for skolen og arbejdet med elevgruppen.

Claus har siden sørget for, at der er tilgået et større pengebeløb, fra fonden, til skolen. Dette har muliggjort, skolen har kunnet arrangere studieture, der ellers ikke har være økonomisk muligt.

Fra skituren til Østrig, havde eleverne lavet en bog, som de overrakte til Claus. Bogen beskriver turen og alle aktiviteter, eleverne deltog i.

Sidst i bogen har eleverne skrevet deres oplevelser af turen ned.

Claus var meget interesseret i elevernes fortællinger, og det blev en rigtig god snak over kaffe og kage, som køkkenet havde doneret.

Næste uge er der markedsuge, så vi håber på godt vejr og mange besøgende til markedsdagen onsdag d. 15. maj.

 

Uge 17

Så er vi kommet til de store udenlandsstudieture. Team A er i denne uge i Gøteborg, og sender de mest fantastiske stemningsbilleder af både kulinariske og kulturelle oplevelser.

Næste uge går rejsen til Berlin, hvor team C med elever har udarbejdet et spændende program.

Studieture har været en stor succes i år, måske fordi der har være forskellige muligheder for eleverne, således alle ikke skal passe i den samme kasse.

Det har dog en ulempe. Mikkel, der tømmer papirkurvene på kontoret, er med team A i Gøteborg, så vi glæder os til, Mikkel kommer hjem, så vi kan få tømt papirkurven 🙂

Rigtig god weekend

Anna Mette Bonde

Fostander

 

Uge 15

Påskeferien står for døren, og den kommer på det helt rigtige tidspunkt.

Jeg kan fornemme studieturene har gjort sit til, at både elever og personale trænger til en uge, hvor man kan slappe af og samle energi til de kommende måneder.

Fra alle lyder det, at studieturene har været fantastiske. Det fortæller både glade elever og personale, og rent faktisk har skolen haft besøg af forældre, der har udtrykt taknemmelighed over, deres unges gode oplevelser på turen.

Der er to studieture tilbage. Den ene går til Gøteborg og den anden til Berlin. Samt er der planlagt en mindre tur med elever, der skal ud og udforske den danske natur.

 

Jeg vil ønske alle en dejlig påskeferie.

De bedste hilsner

Anna Mette Bonde

 

 

 

Uge 14

Studieturene er i fuld gang. Lige nu er Team A i Hadsund, eller har base i Hadsund, og herfra udforsker de det meste af Jyllands dyreliv.

Dyr er temaet for studieturen. Første stop var hos Falkemanden i Bryrup. Det var en stor oplevelse at se både de store fugle tæt på og de andre dyr i reservatet.

Havde de været heldige, kunne de måske også have oplevet den puma, der efter sigende er observeret i skovene omkring Silkeborg.

Onsdag gik turen til Aros i Århus og i dag besøger teamet Randers regnskov.

Det forlyder, der er godt humør og overskud i ”lejren”.

 

Rigtig god weekend

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 12

Denne uge er foråret rigtigt kommet på besøg, og vi håber det gode vejr fortsætter forårsperioden ud.

Skolen har haft kunstuge, hvor der i alle hjørner er arbejdet med at fremstille kunstneriske udtryk. Temaet for kunstugen var Min Livsrejse. Eleverne skulle fremstille både af presenning, der skulle dekoreres med elevernes individuelle udtryk med henvisning til temaet.

Bådene blev søsat torsdag over middag i en, til formålet, kreeret kunstig sø på plænen ved skolen.

For nogle var det en svær proces, at skulle bringe sine drømme til udtryk, men på samme tid er det vigtigt at være bevist om sine drømme og ønsker for fremtiden.

Rigtig god weekend i forårssolen.

Anna Mette Bonde

 

Uge 8

Så er vi på den anden side af en dejlig vinterferie. Den bød på blandede vejroplevelser, lige fra regn, rusk, let snevejr til dejligt solskin sidst på ferien. Dejligt var det, at møde mandag morgen, hvor vi rigtigt kunne se morgenen var blevet lysere.

Nu er vi flyttet rigtigt sammen, og der arbejdes målrettet mod at indrette lokalerne, tømme flyttekasser og få skolen til at fremstå som en helhed.

Ved siden af det er der elever, der skal vænne sig til at være flere sammen og kunne fungere på færre kvm.

Alle de nævnte forhold arbejdes med, og der er fremskridt at spore.

På søndag skydes årets studietur i gang. Her tager en blanding af elever fra alle teams til Østrig. Vi håber, der fortsat er sne og frostgrader, så eleverne kan prøve af, om den fysiske træning, de har deltaget i, har båret frugt.

Rigtig god weekend, når I kommer dertil

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 6

Så er flytningen en realitet. Der er flyttekasser overalt, og håndværkere trækker kabler og borer og larmer, så vi er ikke i tvivl mere. Nu bliver Ungdomscenter Knudmosen samlet på Lindegårdsvej.

Det er derfor vigtigt at huske, at alle elever skal møde på Lindegårdsvej mandag d. 18. februar.

FritidsKnud foregår på Lindegårdsvej i uge 7.

Jeg håber, I fik set indslaget i den sene TV avis på DR1 fredag aften kl. 21.00.

Det var en rigtigt fint indslag, hvor journalisterne havde kogt en hel dags optagelser ned til 3 minutter. På trods af den komprimerede udgave, er vi enige om, indslaget fremviser et realistisk billede af det gode arbejdsmiljø på skolen.

Om lidt er der vinterferie, og det trænger vi alle til. Det har været nogle travle uger med flytning og optagelser til TV, så det bliver dejligt for alle parter med ro i hovedet.

 

Jeg vil ønske alle, der står på tærsklen til ferie, en fantastisk en af slagsen.

De bedste hilsner

Anna Mette Bonde

Forstander

 

 

Uge 5

Uge 5 har været en helt anderledes uge på skolen. DR1 ringede sidste uge og spurgte, om de måtte komme på besøg og lave optagelser på skolen. Temaet var psykisk nedslidning på arbejdspladsen, hvor en undersøgelse viser, at mere end 66% på +50 år, der arbejder med mennesker, føler sig slidt ned og drømmer om at gå på pension.

Ungdomscenter Knudmosen har i flere år ligget i toppen af arbejdspladser med et godt arbejdsmiljø, så DR vil gerne vide, hvordan Knudmosen arbejder med det psykiske arbejdsmiljø, således medarbejdere føler sig motiverede og ikke pensionsklar.

Udsendelsen fra skolen vises i DR1 nyhederne mandag kl. 21.

 

I går var der også fint besøg af både lokale- og folketingspolitikere, der gerne ville se butikken, og hvordan arbejdet struktureres her.

Både DR1 og besøg af politikere var meget positive oplevelser, og en indikation af, arbejdet med de unge på skolen tillægges betydning hele vejen til DR og Folketinget.

 

Med disse positive nyheder vil vi ønske en dejlig weekend

Venlig hilsen

Mette

 

Uge 4

Denne uge har, foruden alle de andre undervisningsaktiviteter, drejet sig om planlægning af studieture.

At skolen har fået tildelt fondsmidler, har gjort det muligt at kunne tilbyde to studieture, der har været et ønske gennem flere år.

Den ene studietur er skirejse til Østrig i uge 9. Forud for turen ligger hård fysisk træning, der også er en forudsætning for at kunne deltage.

Den anden studietur er en vandretur, hvor eleverne skal trænes op i udholdenhed og at kunne ”overleve” i naturen uden de normale bekvemmeligheder.

Ellers arbejdes der med studieture til Berlin, Gøteborg og lejrskole i Danmark.

Studieturene er altid populære, og selvom det kan give anledning til uro, når de daglige faste rammer og rutiner udfordres, bliver det som regel altid en positiv oplevelse.

Det var Knudmosen i uge 4.

God weekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 3

Nu er der kommet en endelig dato for flytning af team A fra Valdemarsvej til Lindegårdsvej.

Flyttebilen er bestilt til fredag d. 8. februar, altså fredag før vinterferien, og her skal alt være pakket og klar.

Det vil sige, alle elever skal møde på Lindegårdsvej mandag d. 18. februar.

For at byde velkommen i et fælles ungdomsmiljø, har en gruppe elever arbejdet med en kunstner inspireret af Wes Lang. Wes Lang er en amerikansk kunstner, der arbejde med udtryk fra bikerkulturen og pin-up girls, hvilket elevernes arbejde også bærer præg af. Udover at lave billeder, har eleverne indrettet indgangspartiet til et fælles pauserum med flere forskellige kunstneriske indtryk. Formålet med projektet er, at eleverne skal opnå ejerskab af pauserummet.

Vi glæder os til at se det færdige resultat.

God weekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 2

Så er den første hele uge i 2019 ved at blive afsluttet.

Julestjernerne i Fokus på Talent er ved at være pakket ned, og nye ideer er ved at blive omsat til konkrete varer i lokalerne på Bredgade 44. Det er så absolut et besøg værd.

Forberedelserne til sommerens kulturfestival er så småt i gang. Knudmosen er, som sidste år, involveret i festivalen og står for arrangementet omkring karnevallet.

Der er også ved at røre om årets studieture, som foregår over en længere proces, hvor eleverne er med til at foreslå studieegnede lokationer, hvor man kan gå på opdagelse i fx kultur og historie og på samme tid hygge sig med sine kammerater.

Dagens lyse timer er tiltaget med 25 minutter, så foråret venter lige om hjørnet.

 

God weekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 1

Første ugebrev i 2019

Godt nytår.

Håber I kan se tilbage på en dejlig jul og en god entré i det nye år.

Skolen er delvist blevet samlet på Lindegårdsvej, da team B valgte at følge den oprindelige plan og flytte adresse før juleferien.

Alle skal vænne sig til at arbejde tættere sammen og være næste dobbelt så mange på samme antal kvadratmeter. Det kan give nogle udfordringer, da der er indgroede vaner og arbejdsgange, der skal op til overvejelse. Alle er heldigvis positivt indstillet, og vi er enige om, det er overvejende et positivt tiltag, der kan skabe udvikling for alle parter.

Nu venter vi på en dato for, hvornår team A flytter på Lindegårdsvej, og det glæder vi os til.

God weekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 51

Ungdomscenter Knudmosen ønsker alle en glædelig jul, samt et godt nytår.

Vi ses igen d. 3/1 – 2019

 

God ferie

Anna Mette Bonde
Forstander

 

Uge 49

En dejlig uge, med mange aktiviteter, er ved at være slut.

En af aktiviteterne var udflugt til Løvbakkerne, hvor der blev samlet ind til de flotteste juledekorationer, der kan pynte i klasseværelserne på Valdemarsvej.

Torsdag deltog et toptrimmet hold til årets konkurrence i Lego League i Kolding.

Humøret var højt og alle bidrog til den fælles opgave. Desværre var kampgejst og holdånd ikke nok til at gå videre til semifinalen, men holdet melder sig allerede klar til næste års konkurrence.

Torsdag aften blev årets julefest afholdt på Lindegårdsvej. Foruden skolens nuværende elever, var også tidligere elever indbudt. Det er altid en fornøjelse at møde tidligere elever og høre om deres videre vej i livet.

God 2. søndag i advent

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 48

Knudmosebandets koncert, til LEV arrangement på Fermaten torsdag, blev en stor succes. Udover bandet spillede alt den aften.

Et veloplagt publikum klappede og dansede igennem hele bandets optræden. Fantastisk oplevelse for alle.

Skolen havde onsdag d. 28.11. fornøjelsen af endnu en musisk oplevelse. Alle elever var inviteret på Valdemarsvej, hvor bandet JÆRV inspirerede med deres musik, der er en blanding af pop og electronica. Flere elever var begejstrede for musikken, men andre var knapt så imponerede.

Julen sniger sig ind på skolen, og i dag er der julehygge og juleklippedag på Lindegårdsvej.

Der er også snart jul. På søndag er der 1. søndag i advent, og vi skriver 1. december i morgen.

Jeg vil ønske en dejlig sidste dag i november og indgang i december.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 47

Der meldes om en rolig uge på Knudmosen, hvor influenzaen har ramt de første elever og personaler. Vi må også erkende, at der er sket et pludseligt skift i vejret, og der er iskoldt om morgenen, ja- faktisk hele dagen. Vi har nok ladet os narre af solen skinner, og troet det betød varme, det gør det absolut ikke mere. Så fra nu gælder det om at iføre sig varmt tøj, når vi skal udenfor.

I aften, torsdag d. 22. november, spiller skolens band på Fermaten. Der er stor opbakning fra skolen elever, men der er plads til mange flere.

Julestemningen er så småt ved at indfinde sig, og Morten og Steffen er fuld gang med at pynte indgangene med gran og lys.

Således, i et begyndende julehumør, vil jeg ønske alle en dejlig weekend.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 46

I dag torsdag d. 13. november fylder Fokus på Talent i gågaden 1 år. Dagen er blevet fejret med besøg af gæster, hvoraf nogle kom med kage og sodavand til elever og personale.

Fokus på Talent har været en succes. Eleverne lærer både at samarbejde, være mødestabile og betjene kunder. Vi kan konstatere en lige linje fra praktik i værkstedet til parathed til praktikker i eksterne virksomheder.

Hele stemningen i Bredgade 44 emmer af kreativitet. Lige nu pryder alternative juledekorationer vinduerne. Disse dekorationer er fremstillet i samarbejder med en professionel blomsterbinder, der var på besøg i værkstedet tirsdag. Eleverne tog hurtigt håndværket til sig og resultatet kan ses i de store vinduer.

Tirsdag blev Ungdomscenter Knudmosen kåret til Danmarks 5. bedste arbejdsplads blandt mindre virksomheder.

Det er vi, som arbejdsplads, stolte af, især da vi ved, at trivsel på arbejdspladsen smitter af på trivsel blandt elever.

 

Med disse ord vil jeg ønske en dejlig weekend.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 45

Denne uge har alle elever været på skolens afdeling på Valdemarsvej og arbejdet med operation Dagsværk.

Midlerne, der samles ind dette år, går til udsatte børn i Grønland. Derfor har temaet naturligt nok handlet om Grønland. Der er lavet grønlandsk mad, komponeret grønlandske sange, øvet grønlandske ord, udarbejdet grønlandske perlerier osv.

Det hele kulminerede torsdag, hvor Knudmosen havde inviteret interesserede til at se de udstillede varer. Her kunne man købe mad, drikkevarer, en CD og de grønlandske værker, eleverne havde fremstillet.

Der blev solgt for kr. 3680,00, som Knudmosen kan sende videre til Operation Dagsværk indsamlingen.

Torsdag d. 15. november fejrer Fokus på Talent 1 års fødselsdag. I den forbindelse har butikken åbnet mellem 10.00- og 17.00 og sælger bl.a. elgen Knud.

God weekend

Forstander

Mette Bonde

 

Uge 44

En rolig uge på skolen, hvor der arbejdes koncentreret mod matematikeksamen om nogle få uger.

Elever, der ikke er på matematikholdet, har bl.a. været på flytte hjemmefra kursus i lejligheden på Sjællandsgade.

Eleverne på motorsavsholdet har virkelig travlt. Julestuen i Snejbjerg skal åbne denne weekend, og der er meget er skal nås inden da.

Eleverne fra erhvervsholdet har leveret 1012 Vennespil til Sprog & Leg, hvilket bl.a. blev kvitteret med en rundvisning på Lagerhotellet.

En god uge med rusk og blæst og indgang til den sidste måned i efteråret.

 

God weekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 43

Første uge efter efterårsferien har vist sikre tegn på, der ikke længere er sommer.

Efter en dejlig lun uge 42, satte regn og blæst ind i uge 43, så nu er tiden til indendørs hygge m.m.

Bl.a. derfor er der taget hul på Boselv kurser i lejligheden. Konceptet er udviklet til, at deltagerne inviterer elever og personale på besøg, hvor der er forberedt mad og drikke. På den måde lærer eleverne, hvad det vil sige at være gode værter.

Denne uge blev også indledningen til et nyt projekt, hvor elever med IT kompetencer modtager undervisning af IT specialister tirsdage og torsdage på Lindegårdsvej.

I heldigt fald kan det munde ud i en ansættelse på Flexfabrikken, der sælger IT løsninger til virksomheder.

På Valdemarsvej er de første borde ankommet, der skal samles af eleverne i Erhvervsteamet på Valdemarsvej.

Overalt på skolen hersker en god stemning, så vi er ikke bekymrede for dagene bliver kortere og mørkere. Der er overskud til at kunne håndtere dette også.

 

God weekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 41

Der er sket en del siden sidste ugebrev.

Ungdomscenter Knudmosen er blevet certificeret som en af Danmarks bedste arbejdspladser. Certificeringen kræver en medarbejdertilfredshedsundersøgelse, der kan fremvise et stort engagement i arbejdet, trivsel i arbejdsopgaverne og en godt, sundt og trygt arbejdsmiljø.

Det er vi, som personale, meget stolte af.

Også hos eleverne er der uddelt certificeringer. Tirsdag i sidste uge modtog elever i både team A, B og C OCN certifikater på deres erhvervede uformelle kompetencer.

Certificeringerne skete efter en længere periode med intensiv træning i fx arbejdsmarkedskendskab og mødestabilitet.

Torsdag d. 4. oktober inviterede elevrådet på biograftur til Ikast. Her kunne eleverne vælge mellem tre film og blive trakteret med popcorn og sodavand.

Vi er netop ved at afslutte dette års fritidsuge, hvor eleverne er præsenteret for forskellige fritidsaktiviteter. Der har været fodbold, fodboldgolf, løb gang osv. på skolen, og det allerbedste har været, at vejret har været perfekt til udendørs aktiviteter.

Nu er vi klar til weekend og håber det gode vejr holder weekenden ud.

 

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 39

Så er efteråret for alvor sat ind.

Lidt ubelejligt, kunne team mellem A tænke, netop som de skulle ud på første tur med omdeling af magasinet x-Klusiv Herning. Der var dog ingen sure miner onsdag morgen, da team mellem A drog afsted i strid blæst og regn, og kom tilbage tre timer senere med tomme vogne og røde vindblæste kinder.

I team C kunne første hold, der har gennemført Cool Kids forløb på Ungdomscenter Knudmosen, modtage deres certifikater tirsdag formiddag. Eleverne fortæller samstemmende, at det har været en meget givende forløb, hvor de alle kan mærke, der er blevet rykket mærkbart i deres barrierer.

Vi ser frem til at følge kommende hold, og ikke mindst følge effekten af forløbet på længere sigt.

 

Med ønske om god weekend

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 38

Det har været en begivenhedsrig uge.

 

Onsdag var Knudmosen repræsenteret med en stand på uddannelsesmessen for unge med særlige behov. Messen foregik i hallen i Tjørring. Der er mange besøgende onsdag formiddag, mens der senere pa dagen var mere stille.

De unge repræsenterede skolen godt og er gode formidlere til andre unge, der står på tærsklen til at vælge ungdomsuddannelse.

I det netop vedtagne budgetforlig for 2019, er Ungdomscenter Knudmosen betænkt to steder.

Fokus på Talent i gågaden bliver et permanent tilbud, og skolen samles på adressen på Lindegårdsvej.

Begge dele er særdeles positivt. Det har været et stort ønske fra både elever og personale at blive en samlet skole.

Og første prioritet var at blive samlet på Lindegårdsvej.

Vi har derfor de bedste forudsætninger for en god weekend.

 

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 37

Der er en del gode nyheder denne uge.

Bandet er blevet sammensat for det kommende år, og har allerede fået det første job i kalenderen. Bandet skal spille på Fermaten torsdag d. 22. november kl. 19.00. Så har I lyst til at høre det nye band i aktion, sæt endelig kryds i kalenderen og kom til koncert på Fermaten.

Denne uge blev der slået like rekord. Fokus på Talent fik 1000 likes og har derved udskrevet en konkurrence. Gå ind på Facebook siden Fokus på Talent og se, hvad det handler omJ

I aften torsdag d. 13. september afholdes skoleårets første elevfest. Festen foregår på Valdemarsvej og det forlyder, der er god opbakning og mange tilmeldte til festen.

Skolen deltager i messe for unge med særlige behov i Tjørring-hallerne, onsdag d. 19/9.

 

God weekend

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 36

Ungdomscenter Knudmosen har denne uge haft besøg af STU Ikast- Brande.  STU Ikast Brande var på besøg med undervisere og elever. De ville gerne se, hvordan en dag forløber, når man er elev på Ungdomscenter Knudmosen.

Da STU udgør en forholdsvis lille del af det samlede ungdomsuddannelsesområde, er det altid en god oplevelse, for elever og undervisere, at møde elever fra andre skoler.

 

Det forlyder således også, der blev hygget igennem, og samtalen kom derfor også til at dreje sig om muligheden for at etablere en venskabsklasse mellem Ikast- Brande og Ungdomscenter Knudmosen.

Det bliver spændende at følge udviklingen af.

God weekend

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 35

Denne uge har for alvor bragt os ind i et skemalagt nyt skoleår.

Skolen har valgt at satse på at skabe fokus på en mere sund ungdomskultur på skolen. Dette betyder bl.a., at vi har fokus på at minimere elevernes indtag af energidrik.

Det affører nogle gode samtaler med eleverne om sundhed og kost og hvordan det har indflydelse på, hvordan både kroppen og hjernen fungerer.

Skolens cool- kids uddannede ambassadører afslutter første forløb i næste uge. Vi glæder os meget til at høre forløbet og om, det får en positiv effekt på de deltagende unges angst.

 

Jeg vil ønske en god weekend, der bl.a. byder på sol og varme.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 34

Denne uge har givet et forsmag på efteråret, som jeg personligt har længes efter siden midt i juli.

Teamsne har arbejdet på forskellige måder, men med det fælles afsæt at få en god start på skoleåret og få de nye elever til at føle sig som en del af den samlede elevgruppe.

Alle teams har været på ture. Team C var nede og se Jellingestenen, Team A har taget en overnatning i Odense og bl.a. besøgt H.C. Andersens hus og team B var ved vestkysten en overnatning og ledt efter ulve på Klosterheden.

Imens teamsne var afsted holdt bandet audition for at sammensætte medlemmer til Knudmosesbandet 2018/2019.

Der var mange spændte og nervøse elever til audition, der afventer votering og resultat.

Vi glæder os til næste uge, hvor hverdagen træder i karakter og giver struktur ovenpå en lang sommerferie.

 

God weekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 33 – Nyt skoleår

Jeg håber, alle har haft en dejlig sommerferie, hvor vejret har gjort sit til, at vi har kunnet være ude og nyde sol og varme.

På Ungdomscenter Knudmosen er vi kommet godt igennem den første uge i det nye skoleår. Fra alle teams lyder, at det har været en rolig start, hvor alle naturligvis skal vænne sig til at vågne ved vækkeuret igen.

På både Lindegårdsvej og Valdemarsvej har uge 33 budt på forskellige aktiviteter, der skal give en forsmag på det kommende skoleår og på samme tid byde velkommen til de nye elever.

Fokus på Talent har haft åbent i sommerferien. Dette for at eleverne kan få vagter i ferien, hvis ferien bliver for lang og medvirke til, der er liv i gågaden – også i sommerferien.

 

Med disse ord vil jeg byde velkommen til et nye skoleår på Ungdomscenter Knudmosen.

 

Anne Mette Bonde

Forstander

 

Uge 25

Siden sidste brev på hjemmesiden har der været en del aktiviteter på og omkring Ungdomscenter Knudmosen.

Fredag d. 1. juni var der Gallafest for skolens afgangselever. Festen blev i år afholdt i et stort telt på Lindegårdsvej. Det skyldes, at der er 39 elever, der forlader skolen dette skoleår og vi derfor ikke kunne finde plads indenfor.

Det blev en hyggelig aften med både taler og flere indslag fra eleverne. Kl. 20.00 blev dørene åbnet for fest for alle skolens nuværende og tidligere elever. Det er altid en god oplevelse at møde gamle elever og blive opdateret på, hvor de er i deres liv. Det generelle billede viser, at de fleste kommer videre i beskæftigelse, selv om det kan tage måske tre år at få fast arbejde, oplever eleverne, at det er den lange indflyvning, der gør der sker det rigtige match mellem beskæftigelsens art og eleven.

Sidste fredag var der karneval i gågaden. Her var samlet 700 elever fra de fire midtbyskoler, fra børnehaver og dagplejen til et fælles karnevalsoptog gennem midtbyen. Festlighederne blev talt i gang af borgmesteren, hvorefter et sambaband tog over og trommede sambarytme til børnenes optog.

Fokus på Talent var tovholder på karnevallet, der var en stor succes- ikke mindst pga. det hele kørte efter planen og solen skinnede under hele optoget.

Torsdag var der fodbold på storskærm på Knudmosen og udeliv indledte udelivssæsonen med bålmad og overnatning i telt ved siden af bålhytten.

Med denne opdatering af aktiviteter på Knudmosen vil jeg ønske en dejlig solrig weekend til alle.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 22

Sommeren er over os. Jeg kan ikke huske, der før har været så varmt og solrigt i maj. Det hører vi nok mere om, når DMI har udfærdiget deres statistikker over de sidste mange år.

Hele personalegruppen var i Boxen mandag eftermiddag og høre oplæg om Venskaber, og hvor vigtige disse er for at kunne udvikle sig i positiv retning og tage imod læring. Det var både inspirerende at høre oplæggene og trist at høre, hvor mange børn og unge, der føler sig ensomme.

Heldigvis fortæller EPINIONs evalueringsrapport over STU, at mange elever på STU oplever, de er en del af en ungegruppe og får herigennem venskaber, der trækker dem ud af ensomhedsfølelsen. Men vi kan altid gøre mere, og det forsøger vi på.

I denne uge er der ekstra travlhed på skolen. I morgen fredag afholdes Gallafest for skolens afgangselever.

Allerede nu er der pyntet op alle steder, og den røde løber er rullet ud.

Vi glæder os, det er altid en dejlig oplevelse.

Med disse ord, vil jeg ønske en dejlig solvarm weekend.

 

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 21

Efter en uge med ishockey, mesterskab til FCM og markedsdag på Ungdomscenter Knudmosen, er det rart med lidt ro på skolen igen.

Ugen har budt på undervisning i OCN moduler. Fx har der været undervisningsforløb i privatøkonomi, hygiejne og kost og sundhed.

Elever, der ikke deltager i OCN forløb denne omgang, er enten i butikken, på motorsavnsholdet, i køkkenet eller ude at sætte hegn op til Herning Rocker.

Alle nyder det dejlige vejr og håber, det fortsætter næste uge med, hvor der er galla for afgangselever fredag fra 17.00 – 20.00. Efter kl. 20.00 er der fest for både nuværende og tidligere elever.

 

Jeg vil ønske en dejlig weekend og god koncert for dem, der skal til Herning Rocker.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 20

Uge 20 har været præget af to ting, ishockey og markedsdag.

Fokus på Talent har haft ekstra åbent i dagene omkring ishockey, men det har ikke skabt grundlag for ekstra indtjening i butikken. Det var tydeligvis ikke de varer, butikken sælger, der var mest salg i. Men det har været en hyggelig periode at være midt i. Glade festlige mennesker fra flere lande, der trods tabte kampe og ophold ved diverse udendørs udskænkninger, kun var opsat på at hygge sig og bidrage til en god stemning i gågaden.

Fokus på Talent havde tirsdag besøg af Lars Krarup og Erik Hattens. Det blev et rigtigt godt besøg, hvor butikken fik mulighed for at fortælle alle de gode historier, der er fulgt i kølvandet på åbningen d. 16. november.

Markedsdagen er lige fløjtet i gang, og vi glæder os til en masse glade unge mennesker, der vil tage del i festlighederne.

 

Knudmosen ønsker alle en rigtig dejlig pinse med masser af sol.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 19

En kort uge og dejlig varm uge er ved at være slut, og forude venter en solrig kr. himmelfartsferie.

På Knudmosen forsøger vi at holde fokus på undervisningen, men det er svært, når hele byen emmer af liv fra forskellige nationaliteter. Så der har været arrangerede ture op i gågaden, hvor eleverne i skoletiden har kunne mærke suset fra det store udland.

Flyt hjemmefra har været en succes, og eleverne har opnået kompetencer i at skifte sengetøj, sortere og vaske tøj, indkøb, madlavning og meget andet.

I næste uge er alle eleverne samlet på Lindegårdsvej, hvor vi gør klar til markedsdagen d. 17. maj.

Se invitationen her

Jeg vil ønske alle nogle dejlige fridage og håber på vejret holder.

Venlig hilsen

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 18

Så blev det maj og dejligt vejr, hvilket giver gode vilkår for de udendørsaktiviteter, foråret indbyder til. På udeholdet havde de i dag møde om en kommende vandretur. Mødet foregik i bålhytten og indeholdt bl.a. en gennemgang af udstyr og mulige vandreture.

I butikken syder aktiviteten om det kommende VM i ishockey, der løber af staben om få dage. Butikken har gjort klar til gæster fra hele verden, vi håber fatter interesse for butikkens varer.

Boselv er igen en succes og for første gang har en elev bedt om at måtte overnatte i lejligheden. Det blev en god oplevelse, kunne eleven fortælle, og kan måske danne præcedens for kommende elever.

Knudmosen ønsker alle en rigtig dejlig weekend, hvor sol og varme, efter sigende, er faste bestanddele til langt ind i næste uge.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 17

Knudmosen er netop kommet på den anden side af nogle fantastiske studieture. Som det har været tilfældet ved tidligere studieture, kan vi igen i år se, hvordan eleverne vokser mentalt på studieture og viser nye sider af sig selv, der udfordrer deres behov for forudsigelighed og rammer.

Fokus på Talent har ikke haft tid til at komme på studietur. De arbejder koncentreret mod at gøre gågaden klar til VM i ishockey. Det kan anbefales at gå en tur op i midtbyen og se de flotte vimpler, der pryder gågaden. Det er en farverigt og festligt syn og samtlige vimpler er lavet af eleverne i butikken.

Tilbage på skolen skal det første hold elever påbegynde et undervisningsforløb i at kunne håndtere angst. Programmet hedder Cool Kids og er tilrettelagt af to undervisere på skolen, der netop er blevet certificerede instruktører i Cool Kids.

Med to måneder til sommerferien er der, som altid, travlhed på skolen og heldigvis en god positiv stemning.

Nu venter en forlænget weekend og jeg håber, I kan se frem til en nogle solrige dage.

 

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 15

Butikken arbejder intenst både på at blive klar med vimpler til VM i ishockey og gøre kulturfestivallen 2018 spraglet og festlig med karneval d. 15. juni.

Alt imens butikken er fuldt beskæftiget med at klæde Herning mere festlig på i midtbyen, arbejder motorsavsholdet på at få udearealerne til at fremstå velplejet og trimmet. Et nyere projekt for motorsavsholdet består i at opsætte borde/bænke sat rundt i naturen, så folk kan sætte sig ned og nyde den.

Ugen har også budt på årets første studietur. Team C har netop afsluttet en begivenhedsrig tur til København, der indeholdte både Christiania, Christiansborg, H.C. Andersens hus, Glyptoteket og meget andet.

Det tætpakkede program afspejlede sig i, at eleverne så noget trætte ud, da de mødte ind til morgen.

Nu er der weekend og vi glæder os til den.

 

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 12

Ungdomscenter Knudmosen er ikke udtaget til strejke.

Hvilket vil sige, at elever kan møde på Knudmosen efter påskeferie, uden at skulle bekymre sig om strejke.

Der er mange komponenter i konflikten, der den handler om flere faggrupper, og det kan være svært, på nuværende tidspunkt, at skaffe det store overblik.

Jeg vil forsøge at opdatere på hjemmesiden, hvis der sker ændringer i situationen. Indtil videre er Knudmosen ikke omfattet af strejke eller lockout, men der kan være endnu ikke kendte forhold, der kan ændre på den situation.

Jeg kan kun anbefale, man holder sig orienteret via skolens hjemmeside og evt. i de lokale nyheder.

Tilbage til uge 12 på Knudmosen. Alle teams har arbejdet koncentreret med forskellige projekter i kunstugen. Hvad det konkret er kommet ud af arbejdet, kan ses i Fokus på Talent, hvor der, fredag d. 23. marts kl. 11.00- 13.00, er fernisering.

Bandet var på Herningsholmskolen og spille til gammel elevfest. Det var en stor succes, og de fik store roser for deres optræden.

Af andre store koncerter kan nævnes den årlige tilbagevendende Kandis koncert i Skjern. Her var danselyst og livsglæde på programmet for alle skolens Kandisfans.

 

Det var ordene for nu.

Husk fernisering i Fokus på Talent i morgen og hold øje med hjemmesiden for nyheder om konflikten.

 

God påske

Venligst

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 11

Påsken nærmer sig med hastige skridt. Dette er man ikke i tvivl om, hvis man besøger Fokus på Talent i gågaden. Her bliver produceret fantastiske kreationer i farverne gul og lysegrøn.

Hvis man ikke har mulighed for et fysisk besøg i butikken, kan man besøge facebooksiden fokus på talent. Her er det stadig mulig at deltage i konkurrencen om en påskekurv, men det er også muligt at se de flotte påsketing, der produceres i butikken.

Motorsavnsholdet glæder sig over, der er blevet lidt lunere i vejret, da de er i gang med et større projekt i Gullestrup, der kræver, de er ude hele dagen.

I team A er der fokus på miljøet. De er derfor på ekskursion til Aqua i Silkeborg, hvor de skal se på dyreliv og vandmiljø.

For team B går turen til Harzen. Et tema på turen er 2. verdenskrig, som eleverne arbejde med at få et indblik i. Et programpunkt på lejrskolen er derfor et besøg i en koncentrationslejr.

Team C sætter fokus på København. Eleverne arbejder lige nu i grupper, hvor de skal lave program for turen. Programmet skal sendes til behandling i personalegruppen.

 

Det var status fra Ungdomscenter Knudmosen

Rigtig god weekend

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 10

Endnu en uge med sne, frost og glatte veje.

Foråret lader vente på sig, men der varsles plusgrader og forårstegn den kommende uge. Det vil vi glæde os til.

Imens vi venter på foråret, er alle travlt beskæftiget på forskellig vis i alle teams.

Team A, har fokus på fag faglig udvikling og kunstneriske udfoldelser bl.a. inspireret af prins Henriks udstilling på CHP museet.

Fokus på Talent er ved at lade op til påsken og har netop udloddet en påskekurv i en konkurrence på deres facebookside ”fokus på talent. ”

 

Team C arbejder med bl.a. filmkundskab, Psykologi og slapper lige nu, torsdag aften, af med en hyggeaften med fællesspisning og forskellige spil.

 

Om lidt banker weekenden på, og jeg vil ønske alle en dejlig en af slagsen.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 9

Uge 9 blev ugen, hvor vi blev ramt af den sibiriske kulde. Onsdag nåede chill factor op på 18 minus grader. På trods af kulde og sne, kan vi glæde os over, at vi er trådt ind i den første forårsmåned, så vinteren må være på retur, selvom det ikke føles sådan.

På Knudmosen arbejdes der med studieture i alle teams.

Team C har planlagt studietur til København i uge 15

Team A planlægger ture til Fanø og Berlin uge 16

Og team B skal udforske, hvad Harzen kan byde på af kultur og natur.

I Fokus på Talent arbejdes der med at arrangere et karneval i gågaden i juni måned. Det sker i et tæt samarbejde med Herning bibliotekerne, Kultur og Event, Herning skolerne og andre aktører.

Det er et spændende projekt, som der vil blive informeret løbende om på hjemmesiden.

 

God 1. weekend i marts

 

Anna Mette Bonde

 

Uge 8

Første uge efter vinterferien er netop afsluttet. Det har været en uge med en del sygefravær både hos eleverne og personalet. Vi håber, det begyndende forår snart får sat en stopper for hoste og snottede næser.

Det er nemlig slet ikke tid til mere sygefravær. Med udgangspunkt i butikken i gågaden, udspringer et væld af initiativer.

4. maj starter VM i ishockey. Her er det elevernes opgave at lave de vimpler, der skal pryde gågaden. Der arbejdes derfor på højtryk for at nå at blive klar.

I projekt vimpler i gågaden har elever på Vestervangsskolen været på besøg i butikken. Her har de både hjulpet med at klippe vimpler og fået et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i en butik.

Det var en rigtig god oplevelse for alle parter, og Knudmosen glæder sig til flere af den slags positive oplevelser.

 

Jeg vil ønske en dejlig weekend og håbe på varmegrader og solskin.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 6

Lige nu skinner solen fra en skyfri lyseblå himmel.

Det ser jeg som et sikkert tegn på forår.

I denne uge har deres været fokus på sex, hygiejne, etik på Facebook og en generel drøftelse af, hvordan man bedst beskytter sig mod at blive ”offentlig” på de forskellige sociale medier.

I team A er der blevet talt om kys og hygiejne. Tirsdag var teamet på tur til Heart og se en udstilling af Cronhammar.

Team B har haft besøg af sygeplejerske og kosmetolog, der kunne fortælle om sammenhængen mellem personlig hygiejne og personlig velvære. Torsdag er team B i Søhøjlandet for at prøve team om velvære og hygiejne af i praksis.

Team C har arbejdet med netetik og de svære spørgsmål ift. sex.
De har sat scene til “Mads og Monopolet”, hvor eleverne har arbejdet mandag med at skrive dilemmaer der torsdag skulle stilles til studiet på personalerummet. Eleverne kunne også stille spørgsmål til Monopolet via sms og udsendelsen blev transmitteret live i alle klasseværelser.

Det har været en god uge med mange gode og opbyggende samtaler.

Jeg vil ønske alle en god vinterferie. Vi vender tilbage mandag d. 19. februar i uge 8.

 

Mette Bonde

Forstander

Uge 5

Uge 5 blev en uge, hvor de sidste influenzakrampetrækninger holdt sit indtog.

Flere elever og personale måtte blive hjemme og holde sengen, mens feberen bølgede op og ned.

Udover influenza byder uge 5 på årets første elevfest. Den løber af stablen torsdag aften, og eleverne er i fuld gang med at gøre salen festklar.

Elevfester på Knudmosen skal gerne kunne byde på indhold, der kan tiltrække flest muligt elever. Der er derfor både dans og musik i salen, stillerum, hvor man kan snakke og diskutere teenager relevante emner i fred, og spillerum hvor man kan udfordre hinanden i brætspil, langt fra musik og larm fra salen.

Vi glæder os til i aften. Det er som regel en god oplevelse at opleve eleverne på en anden måde, end vi er vant til i hverdagen.

Jeg vil ønske en dejlig og solrig 1. weekend i februar.

 

Mette Bonde

Forstander

 

Uge 4

Uge 4 har budt på sne, kulde, sol og temperaturer på over 10 grader. Dagens lyse timer er forøget med 5 kvarter, så foråret er snart en realitet.

Knudmosen tog forskud på sommerens fornøjelser ved at invitere Tunnelvision, et upcoming band, til at give koncert på skolen.

Alle skolens elever var onsdag inviteret på Valdemarsvej til koncert. Det var en succes, der blev i den grad skabt festivalstemning. I team B fortsætter de i det sociale spor og har inviteret til computerparty torsdag aften.

Fortsat inspireret af Foredraget om sammenhængen mellem sund livsstil og indlæring, arbejdes der videre, hos både medarbejdere og elevråd, i at skabe realistiske sundhedspolitikker.

Der er iværksætterånd hos eleverne, så de trænger til den weekend, der kommer lige om lidt.

Med ønske om en god en af slagsen.

Anna Mette Bonde

 

Uge 3

 

Så blev der sne og kulde, lige som vi troede, foråret var på vej.

Selvom dagen er tiltaget med knapt en time, er der fortsat mørkt og koldt, når vi møder og ofte også, når vi går hjem.

Derfor er tema om næringsrig kost, der giver overskud og energi til hele dagen, absolut relevant og velvalgt.

Som skrevet i sidste ugebrev, havde vi besøg af Frede Brauner, der har stor erfaring med at motivere unge til at ændre på spise – og især drikkevaner.

Han fortalte i sit oplæg, at hvis eleverne ikke får regelmæssige ernæringsrige måltider, er de ikke i stand til at modtage undervisning. Han kunne give flere eksempler på, hvordan kost har en betydelig indvirkning på indlæringspotentiale, hukommelse, koncentrationsevne og hvordan en diagnose kommer til udtryk.

Frede Brauner gjorde et stort indtryk på både elever og personale. Han var meget konkret i sine eksempler og forslag til, hvordan man kan ændre på sine uhensigtsmæssige vaner ved en bevidstgørelse af, hvad vi vil ændre på og en målrettet strategi til at gennemføre og fastholde ændringer. Både elever og medarbejdere er inspireret og er indstillet på en fælles indsat for at nedbringe indtag af sukker og det usunde fedt.

 

En anden stor begivenhed er SKILLS, der afholdes i Herning. Her er dækket op til det store tag selv bord hos erhvervsuddannelserne. Et imponerende set up, der også inspirerede og gav ny viden om mangfoldigheden indenfor erhvervsuddannelserne.

 

Der er nok at tage fat på i det nye år.

Men nu er det weekend, og jeg håber alle kan se frem til en behagelig en af slagsen.

 

Mette Bonde

Forstander

 

Uge 2

”Slankekur i januar og alt det der”, synger Østkysthustlers i deres ”Det er jul, det er cool”. Traditioner skal der ikke pilles ved, og den traditionelle slankekur i januar er et følgerigtigt must efter and eller flæskesteg på julebordet.

På Ungdomscenter Knudmosen følger vi traditionerne og har i alle teams fokus på sundhed, trivsel og kost.

Vi har tidligere oplevet, at personer udefra kan have bedre gennemslagskraft hos eleverne, end os, der dagligt fortæller dem, hvilken skade bl.a. sukkerholdige drikke gør mod deres fysiske og psykiske velvære.

Sidste gang fik vi besøg af Chris Macdonald. Denne gang får skolen hjælp af Frede Brauner, der har mange års erfaring i, at undervise børn og unge i kostens betydning for vores velvære og udvikling.

Frede Brauner holder foredrag for skolens elever onsdag d. 17. januar og senere på dagen for personalet.

Vi glæder os til at blive inspireret af Frede Brauner.

 

God 2. weekend i januar

 

Mette Bonde

Forstander

 

Uge 1

Håber alle kan se tilbage på en dejlig jul og er kommet godt i gang med det nye år.

På Knudmosen er alle ved at finde rytmen igen efter næsten 14 dages ”ferie”, og det er ikke nemt at skulle møde, hvad der kan synes som midt om natten, efter knapt to uger, hvor man selv har kunnet bestemme, hvornår vækkeuret skal ringe.

Der er derfor forberedt en blid opstart i denne uge, hvor hovedingrediensen er at få samlet op på oplevelserne fra 2017 og skabe positive forventninger til 2018.

Værkstedet i gågaden er ved at rydde op efter julesalget og glæder sig til at arbejde med at udvikle gode ideer til kommende kreative udfoldelser.

Så kig endelig forbi, hvis I er på strøgtur i gågaden. Der er helt sikkert noget nyt at kigge på.

 

Med disse linjer vil jeg ønske godt nytår og på gensyn i ”Fokus på Talent”.

Mette Bonde

Forstander

 

Uge 50 + 51

Årets sidste nyt fra Ungdomscenter Knudmosen

Så er det altså jul igen…

Vi har netop sagt god jul og godt nytår til eleverne, og delt ønsker for en dejlig ferie og hyggelig jul.

Den sidste uge har stået på juleindkøbsture, elevjulefest og julefrokost.

Eleverne er klar til ferie. Det første halve skoleår har budt på mange begivenheder og udfordringer for flere af eleverne.

Den seneste begivenhed var de afsluttende prøver i dansk i 9. og 10. klasser. Det er en længere proces med to skriftlige prøver og en mundtlig. Alle elever kom videre med et positivt resultat, så der var glæde, da karaktererne kunne udleveres, men det kræver meget energi og vedholdenhed fra eleverne.

Det er ikke kun elevernes energi, der er solgt ud af også i butikken i gågaden er der solgt ud. Det har været en forrygende december måned, hvor eleverne virkelig har fået prøvet deres kompetencer bag disken af.

Jeg er sikker på, de glæder sig til at producere andet end julegaver og julepynt.

 

Tilbage er kun at ønske en glædelig jul og godt nytår til alle.

Anna Mette Bonde

Forstander

 

Uge 49

Uge 49 har været præget af eksamen og deltagelse i Lego league.

Tirsdag og onsdag var der skriftlige danskprøver i gymnastiksalen og tirsdag i næste uge skal eleverne op til mundtlig dansk.

Flere elever har aldrig tidligere været i en eksamenssituation og især for dem, var det en god oplevelse at overvinde nervøsitet og trangen til at melde fra og komme på den anden side med en god erfaring rigere.

Ved siden af eksamenstræning er der foregået intensiv træning til STU mesterskabet i Lego League. Det foregik i Kolding torsdag d. 7. december. Knudmosen stillede med et hold bestående af drenge og piger fra begge afdelinger.

På trods af startvanskeligheder fik skolen en flot 2. plads i konkurrencen og vandt prisen for kammeratskab og samarbejde. Det er vi meget stolte af.

Mens elever kæmpede med eksamen og Lego League, var team A i teatret og fik en fantastisk oplevelser her.

Torsdag sluttede af med fest på Fermaten, hvor skolens band spillede for et veloplagt publikum.

 

God weekend

 

Anna Mette Bonde

 

Uge 48

Så kom vi ind i december. En måned, hvor opgaven ligger i at få forventningsafstemt ambitioner med realiteter og faktisk overskud, så december bliver en god oplevelse.

Dette er netop sket for 4 piger i team C og deres to kvindelige undervisere. De har haft en fantastisk tur, hvor usikkerheden over at skulle sove et andet sted end hjemme, blev overvundet og omgjort til en særdeles positiv oplevelse.

For en del af eleverne er danskeksamen på skemaet, og der kæmpes med både pensum og den sunde nervøsitet for prøverne. Det er godt og sundt at være nervøs før eksamen, det er tegn på, det betyder noget og at man gør sig umage.

I team A kører Botræning på anden uge, og der meldes om både god energi i opgaverne og i de mange grin, løsning af opgaverne, giver.

Team B har flere projekter i gang bl.a. værkstedet i gågaden. Grundet den store opmærksomhed, værkstedet har fået, er åbningstiden udvidet til eftermiddagsåbent i julemåneden.

Jeg vil ønske alle en glædelig 1. december og god weekend.

Anna Mette Bonde

 

Uge 47

Uge 47 på Ungdomscenter har dels handlet om, at gøre eleverne klar til at afgive deres stemme og at kunne kende forskellen på at stemme blankt og være ”sofavælger”. Det afledte nogle heftige og udviklende diskussioner.

Vi arbejder os langsomt ind i julemåneden, der byder på mange traditioner, hygge og festligt samvær på tværs af afdelingerne.

Fredag d. 1. december indleder vi festlighederne med julehygge dag på begge afdelinger. En dejlig tradition, vi ser frem til hvert år.

Det er dog ikke alle, der kan deltage i julehyggen. Torsdag og fredag har en gruppe piger på Lindegårdsvej, sammen med to undervisere, planlagt tøsetur til Sea West.

Julemåneden byder på mange anderledes aktiviteter puttet ind i det normale skema. En aktivitet ligger dog fast. Værkstedet i gågaden er åbent hver dag i skolens åbningstid, og vi glæder os over, at der hver dag er kunder i butikken.

Har I mulighed for det, kan vi opfordre til, I lægger vejen forbi butikken, hvor man kan se både arbejdende værksteder og købe de produkter, der fremstilles.

 

Jeg vil ønske alle en god sidste weekend i november

Anna Mette Bonde

 

Uge 45 og 46

Både uge 45 og 46 har været fantastiske uger med masser af nye og spændende tiltag. Det er både interessant og udviklende med udfordrende ting på skemaet, men det kan også virke skræmmende på nogle af eleverne, så der tilrettelægges altid alternativer og indgang til det nye med en længere indflyvning. Udgangspunktet er altid at alle skal deltage, da vi ved, at man udvikler sig kun, når vi udfordres i den nærmeste udviklingszone, men hvor store skridt, der skal tages, skal individuelt tilpasses.

Eleverne, omkring Operation Dagsværk, fik samlet en pæn sum ind til børn og unge i Bangladesh. Det er en vigtig årlig tilbagevendende begivenhed, der styrker elevernes følelse af, at deres indsats er uvurderlig for mennesker, der har vanskelige vilkår.

Uge 46 har være præget af åbningen af skolens arbejdende værksted i gågaden. Åbningen af ”Fokus på Talent” var en stor succes. Gæsterne var en blandet skare af politikere, samarbejdspartnere, butiksdrivende og andre, der var interesserede i værkstedet. Åbningen er vist og beskrevet i TVmidtvest, Herning Folkeblad, Herning kommunes facebookside og Intranet.

Se indslaget her

Jeg vil gerne opfordre til et besøg i værkstedet, der ligger Bredgade 44, det gamle Runners Corner, da der er mulighed for at se, hvordan eleverne arbejder med at skabe produkter til fx POP-up butikken og Operation Dagsværk. Hovedformålet med værkstedet er, at de unge bl.a. øver sig i kundekontakt, så det er derfor vigtigt, der er kunder at øve sig på.

At de tidligere lejere er Runners Corner lå i luften, da der blev løbet stærkt for at nå i mål på åbningsdagen.

Jeg vil ønske alle en dejlig weekend.

 

Anna Mette Bonde

 

Uge 44

Knudmosen er i disse uger, som mange andre, stærkt optaget af det forestående kommunalvalg.Missionen består i at få de unge på skolen til at stemme ved kommunalvalget. De fleste elever er blevet 18 siden sidste valg, så det er vigtigt at motivere dem til at bruge deres stemme ind i demokratiet.

Skolens teams har været en tur i Byrådssalen, til debatmøde i Tjørring og har haft besøg af en kandidat til Kommunalvalget.

Team A på Valdemarsvej har opstillet to kandidater, i form af to undervisere, der repræsenterede hver sin fløj. De argumenterede for hvert sit valgprogram og herefter kunne eleverne stemme. Detgav anledning til mange gode diskussioner om, hvor vigtigt det er at engagere sig politisk og give sin stemme til kende.

I teamsne forsætter de diskussionerne både indenfor og udenfor klasserne.

På det praktiske hold er der fremstillet det flotteste borde bænke sæt, der blev indviet med pølser og sodavand torsdag. Det er meningen, motorsavsholdet skal lave borde bænke sæt, der skal pryde udearealerne i Herning kommune.

Kreativ holdet er godt i gang med de sidste forberedelser til indvielsen af det arbejdende værksted ”Fokus på Talent” der åbner i gågaden i uge 46.

Næste uger er operation dagsværk på skemaet. Her samles hele skolen om at samle penge ind til Bangladesh. I ugen vil eleverne derfor stifte bekendtskab med måden, livet leves her.

Operation dagsværk plejer at være en fantastisk oplevelse både for elever, undervisere og de, der kommer på besøg.
Se invitationen HER

 

Med disse ord vil jeg ønske alle en dejlig weekend

 

Anna Mette Bonde.

 

Uge 43

På den anden side af en dejlig efterårsferie går skolen ind i en periode, der er præget af mørke, kolde morgener og sparsom energi. Det er en tilbagevendende udfordring hvert år på denne tid og netop, fordi det er en tilbagevendende vanskelighed, arbejdes der med at opløse problematikken. Skolen skal passes, hvis der skal ske progression. Vi arbejder derfor med at skabe tiltag for den enkelte elev, således det bliver mere overskueligt at komme i skole, for skolen skal passes- også selvom det er efterår eller vinter.

De fleste elever på skolen er fyldt 18 år siden sidste kommunalvalg, og det er derfor deres første mulighed for at deltage i valget og øve indflydelse på den politik, der skal føres de kommende 4 år. Det er seriøst og kræver viden at skulle sætte sit kryds. Derfor fylder kommunalvalget i skolens undervisning og skolens elever er, i den forbindelse, inviteret til valgmøde på Bytoften onsdag d. 1. 11., hvor det bliver muligt at følge debatten mellem partiernes opstillede kandidater.

Politik er en alvorlig sag, så aftenens Halloweenfest er et kærkomment pusterum fra de politiske diskussioner. Forberedelserne har fyldt positivt i denne uge, og der er lagt op til et brag af en fest.

Jeg vil ønske alle en dejlig efterårsweekend

Anna Mette Bonde

 

Uge 41

Uge 41 på Ungdomscenter Knudmosen
Sidste uge før efterårsferien er netop afsluttet og foran venter en tiltrængt ferie.
Det har været en stille og rolig uge. For mange har det været dejligt at komme tilbage til et mere fast skema, ovenpå sidste uges udfordringer i fritidsugen.

På Byrådsmødet d. 10. oktober blev der bakket op om Ungdomscenter Knudmosens ønske om at lave et arbejdende værksted i gågaden i Herning, hvor skolens elever kan øves i at være en del af butiksmiljøet og tilegne sig kompetencer i de forskellige opgaver, de stilles overfor.
Malerne går i gang med at restaurere lokalerne, og vi påregne at kunne begynde indretningen af lokalerne snarest efter ferien.
Det er et spændende projekt, vi glæder os meget til at komme i gang med.

Men først er der efterårsferie og den skal der være ro til at nyde.

God ferie

Mette Pedersen

Forstander

 

Uge 40

Uge 40 på Ungdomscenter Knudmosen har budt på flere fysiske udfordringer for eleverne. Vi kunne godt have ønsket os lidt bedre vejr, men ikke alle ønsker indfries- heller ikke hos vejrguderne.

Der stod dans, hockey, fiskeri, bowling og vandreture med overnatning i det fri på programmet. En uge med så udfordrende aktiviteter medfører en stigende fraværsprocent i løbet af ugen, men de tilbageværende elever får et kæmpe selvtillidsboost, når de gennemfører aktiviteter, de ikke havde troet sig istand til. Vi håber, det smitter af på de elever, der falder fra, så også de bliver mere vedholdende næste år.

Sidste uge udkom Undervisningsministeriets evaluering af STU.

Den betyder STU’s berettigelse på flere områder, især på de unges udvikling af sociale og personlige kompetencer.

Undervisningsministeriet har bedt EPINION udarbejde evalueringgen af STU, efter sidste revidering af loven i 2013. Formålet med evalueringer er, at afdække elevernes udbytte af STU og årsager hertil.

I evalueringen beskrives:

”Vi måler således ikke blot elevens udbytte ift. beskæftigelse og uddannelse men også livskvalitet, da det primære formål med STU er udvikling af elevernes selvstændighed samt deres sociale, personlige og faglige kompetencer. ”

Hovedkonklusionen lyder, at målsætningerne for STU i høj grad opfyldes i dag, og at STU er med til at øge elevernes livskvalitet. Dette kan bl.a. aflæses i, at elever på STU har samme generelle trivsel som den øvrige befolkning. Elever, der afbryder STU, har større risiko for depression og stressbelastning.

Mht. ensomhed gælder, at unge på STU er mere ensomme end andre unge, men at følelsen af ensomhed falder under selve STU forløbet.

Et år efter endt STU er 5% i uddannelse og 17% i beskæftigelse, hvilket signalerer, at delformålet med beskæftigelse eller uddannelse kun er opfyldt i nogen grad. Unge med førtidspension indgår ikke i statistikkerne for beskæftigelse.

 

Vi har i denne uge forsøgt at øge elevernes livskvalitet ved at servere forskellige muligheder indenfor fritidsaktiviteter, hvilket vi håber højner deres interesse i at indgå i forskellige idrætssammenhænge sammen med andre.

 

Uge 39

Skoleåret på ungdomscenter Knudmosen er godt i gang. Skolen talte 113 elever til uddannelsesstart efter sommerferien og to nye elever er kommet til, hvilket betyder, skolen nu er oppe på et rekordstort antal elever.

Dette giver mulighed for at afprøve mange forskellige elev- og undervisningssammenhænge, således de bedst match kan skabes.

Udover den planlagte undervisning, har denne uge budt på tur til Præstbjerg Naturcenter. Skolens elevråd havde inviteret til en dag i naturens tegn, hvor god tid til at hygge sammen var højtprioriteret. Der blev rørt i gryderne, på flere måder, og muligheden for at tale med andre, end dem man dagligt omgås, var til stede under tilberedning af bålmaden.

Næste uge byder på Fritidsuge, hvor eleverne præsenteres for forskellige indendørs og udendørs fritidsaktiviteter som dans, floorball, badminton, fiskeri, vandreture og meget mere.

Formålet med ugen er, at eleverne motiveres til at opdyrke fritidsaktiviteter og finde glæden ved at bruge sig selv sammen med andre.

 

God weekend

 

Forstander

Anna Mette Bonde